Видове сайдинг

В зависимост от какъв материал е изработен сайдингът, той е разделен на няколко вида: винил,метал и композитен, както и фиброциментов сайдинг.Основните свойства и обхватът на използване на тези видове са различни.

 

Металният сайдинг се използва при изграждането на промишлени, обществени и граждански конструкции. Основното му предимство е пожарната безопасност и разнообразието от нюанси. Композитният материал се произвежда от компресирани дървесни влакна под въздействието на висока температура и високо налягане. Към влакната се добавят различни свързващи вещества. Цената му е малко по-висока от цената на виниловият сайдинг.

 

Фиброциментовият сайдинг е вид фасадно покритие, което наскоро започна да се произвежда. За производството на такива облицовки се използват циментови и целулозни влакна. Предната страна на материала е грундирана, затова след монтажа му е необходимо и оцветяване на покритието. Този пожароустойчив материал може да се използва за украса на фасадите на промишлени и граждански сгради.

 

Най-често срещаният тип сайдинг е винил. Той се използва широко за довършителни фасади на къщи и при нискоетажно строителство. За крайградските сгради този тип довършителни работи вече са най-популярни, поради преобладаващите потребителски и технически свойства на материала, лесната му инсталация и ниска цена, както и отличните естетически характеристики и прости грижи за дълъг експлоатационен живот.